Toamna de George Bacovia

  Distribuiţi
  avatar
  Viorel
  Fondator

  Mesaje : 1070
  Varsta : 23
  100 / 100100 / 100

  Toamna de George Bacovia

  Mesaj Scris de Viorel la data de Dum Aug 07, 2011 9:31 am

  Toamna de George Bacovia


  Sursa: referat.ro

  Comentariu  Poezia „Toamnă”, scrisă de George Bacovia, se încadrează în volumul „Plumb” publicat în 1916. Acesta crează o viziune de infern, nu numai prin evocarea ploilor lungi şi reci, dar şi a zăpezilor nesfârşite.
  În general, Bacovia este un poet al oraşului provincial. El acordă atenţie oraşului şi manifestă o suferinţă maladivă pentru anotimpul galben al toamnei.
  Încă din prima strofă a poeziei, poetul caracterizează vremea de afară ca fiind una „de plumb”. Aceasta duce la aspectele vremii caracteristice anotimpului toamnă, rece şi mohorâtă, în care norii de ploaie plumburii îşi fac mereu simţită prezenţa.
  Următoarele versuri ale primei strofe amplifică peisajul de toamnă şi menţin statutul de „poet al ploii” al lui Bacovia, poate cel mai mare poet al sonetelor pluviale din literatura noastră.
  În a doua strofă se conturează tabloul poetului şi al fetei pe care o aşteaptă. Aceasta, abia vizibilă prin perdeaua de picături de ploaie, este comparată cu luna, şi ea greu de văzut noaptea, printre ramurile copacilor.
  Ultima strofă definitivează peisajul de toamnă. Târgul pare sălbatic şi sever, iar tabloul acestuia este considerat „antic”. Aceste aspecte reprezintă cauzele vremii mohorâte şi rece, prezentă în majoritatea operelor lui Bacovia din volumul „Plumb”.
  Bacovia, la fel ca şi Eminescu, manifestă o aversiune faţă de societate şi îşi deplânge soarta care îl obligă să trăiască în această societate. Din această cauză, universul operelor sale este format din treisteţe, răceală, din însuşi poetul care rătăceşte fără sens, dar şi din culori închise, cum ar fi negrul sau griul.
  avatar
  Cr3at|v3
  V.I.P

  Mesaje : 105
  0 / 1000 / 100

  Re: Toamna de George Bacovia

  Mesaj Scris de Cr3at|v3 la data de Dum Aug 07, 2011 9:33 am

  Pff Cat am mai invatat si eu la astea  avatar
  Viorel
  Fondator

  Mesaje : 1070
  Varsta : 23
  100 / 100100 / 100

  Re: Toamna de George Bacovia

  Mesaj Scris de Viorel la data de Dum Aug 07, 2011 9:34 am

  numai tu noi toti am invatat adica nu toti au invatat doar care vor sa aiba un viitor in viata !
  -Asaca amici invatati este spre binele vostru !

  Continut sponsorizat

  Re: Toamna de George Bacovia

  Mesaj Scris de Continut sponsorizat


   Acum este: Sam Iul 21, 2018 7:42 am